גמילה מהתמכרויות בקלות
- Boaz Cinnamon
- 1 באוק׳ 2023
- זמן קריאה 5 דקות
עודכן: 21 באוק׳ 2023
איך להשתחרר מכל התמכרות והרגל שלילי
בשביל להפסיק עם הרגל שלילי או התמכרותי, אנו צריכים ללמוד מהו ההרגל הזה ואיך הוא מתנהג, לא מספיק להגיד אני רוצה להפסיק להמר, או אני רוצה להפסיק עם צפיה בפורנו, כי הרצון למרות שהוא הכלי החזק והחשוב להצלחת הגמילה, עדין ללא יידע על דרכי הפעולה וללא הכנה מוקדמת, כמעט ואין סיכוי להצליח.
אז מהי בעצם התמכרות?
התמכרות היא הרגל שקשה להפסיק את פעולת החזרה של אותו הרגל, לכן הרבה פעמים כשמתארים מכור, אומרים מהמר כפייתי, מאונן כפייתי, וכדומה. כי זה ממש מרגיש כאילו מישהו כופה עלינו לחזור שוב על אותה פעולה. אתה יודע במודעות, בשכל, שאם תבצע את הפעולה הזו, תרגיש לאחר מכן סבל, תרגיש פספוס ורגשות אשמה. ובכל זאת כאילו מישהו דוחף אותך מאחורה וממש כופה עליך לבצע שוב את אותה פעולה.
בהתחלה הכפייה מורגשת בצורה עדינה כטיעונים שכליים שמצדיקים את הפעולה, "נו עוד פעם אחת לא מה שישנה", "זה או זה או שהזוגיות תתפוצץ, עדיף להמר מאשר לצעוק על הילדים בבית", כל מני סוגים של טיעונים שמטרתם היחידה היא לגרום לביצוע חוזר של אותה פעולה. ובהמשך כשהאדם מגיע לרמת סבל ומודעות גדולה יותר, כאשר יש הבנה מוחלטת לגבי הסבל הנגרם על ידי ביצוע פעולת ההתמכרות, אז הדחף לביצוע הופך להיות בלתי רציונלי ובלתי נשלט.
רוב העולם מכור לסוכר, בין אם בצורתו המתוקה כשוקולדים, קינוחים, עוגות, או כסוכר סמוי הנמצא בפחמימות מעובדות כגון פיצות, מאפים, מזון מהיר, וכדומה.
מגפת ההשמנה, הסכרת, מחלות הלב, רק הולכות ומרקיעות שחקים, ונראה כאילו העולם החליט לצעוד אל סופו מתוך ידיעה ובחירה מוחלטת.
אנו יכולים לראות אנשים מאוד מוצלחים מבחינה כלכלית, פוליטית, ועדין נראה אותם מתקשים לשלוט בדחפים שלהם.
למה?
למה כל כך קשה לנו להפסיק להזיק לעצמנו?
מהי ההתמכרות הזו ולמה היא משפיעה עלינו בצורה כל כך חזקה?
צריך להבין שמה ששולט עלינו הוא המוח, לא הלב, לא הרגשות, רק המוח. ובתוך המוח ישנם חלקים שונים הלוקחים חלק בתפקידים שונים. חלק אחד אחראי על הזיכרון, אחר על התנועה, חלק אחד על היצירה והדמיון, חלק אחר על ניתוח נתונים. וישנו חלק שאנו מכנים אותו החלק הפרימיטיבי, שתפקידו הוא לעזור לנו לשרוד בעולם, והוא עושה זאת בצורה של מצד אחד להתריע כשנשקפת סכנה, על ידי שליחת אותות המכינות את הגוף לתקיפה או למנוסה – זהו החלק שכאשר הוא לא מאוזן גורם לחרדות והתקפי חרדה. החלק השני הוא החלק שגורם לנו לתחושת עונג כאשר אנו מבצעים פעולות שיכולות לעודד את הישרדותנו, וזאת על ידי שחרור הורמון דופמין שממש גורם לנו לתחושת רווחה ועונג – הדופמין משתחרר כאשר אנו אוכלים משהו טעים, עושים אהבה, מחבקים, צוחקים, פותרים אתגר שכלי וכדומה. וכאן טמונה הבעיה.
ההתנהגות שלנו עם המוח הפרימיטיבי היא דומה מאוד להתנהגות של כל בעל חיים, קחו לדוגמא את הכלב או החתול שלכם, אם תביאו לו קצפת טעימה הוא יאכל את כולה, את כל החבילה וירצה עוד ועוד, ומתפקידנו לשים לכלב גבולות ולהזין אותו במזון איכותי ומתאים. אבל מי לוקח אחריות עלינו עצמנו כאשר אנו נחשפים למקור לדופמין שאינו מאוזן? אף אחד!
עכשיו בוא נשים רגע את עניין הדופמין בצד, נשוב אליו תכף.
מעבר לדופמין שלוקח חלק חשוב ביצירת הדחף לפעולת התמכרות ישנו דבר נוסף שמשפיע בצורה מאוד רצינית, וזה עניין ההרגל. שוב כמו כל בעל חיים המוח שלנו בנוי בצורה שפעולה החוזרת על עצמה נהפכת לפעולה אוטומטית ולהרגל. כך מאלפים כלב נכון? משלבים דופמין זהו הצ'ופר שאנו מביאים לכלב יחד עם פעולה מסוימת וכאשר הכלב חזר מספיק פעמים על אותה פעולה וקיבל את תגמול הדופמין שלו, אנו נוכל להפסיק לתגמל אותו והוא עדין ימשיך לבצע את אותה פעולה.
בשונה מכלב אנו כבני אדם קצת יותר חכמים ולכן אנו כן נרצה להמשיך לקבל את מנת הדופמין שלנו, זה למה אדם מכור יעצים את עוצמת החוויה שלו מביצוע הפעולה, למשל אדם שמהמר יצטרך עם הזמן להמר בצורה אינטנסיבית יותר, ומסוכנת יותר כדי לקבל את אותו ריגוש, ואדם שלוקח קוקאין יצטרך עם הזמן להגדיל את מנת הסם שלו כדי לקבל את אותה עוצמת ריגוש.
אבל בלי לשים לב, אדם מכור גרם לעצמו על ידי ביצוע של אותה פעולה שוב ושוב, להשריש את הפעולה ולהפוך אותה להרגל התמכרותי.
מהו בעצם הרגל התמכרותי?
איך זה נראה במוח?
חשוב להבין בדיוק איך הרגל התמכרותי נראה במוח כדי להבין שהמפלצת הזו די פרימיטיבית ולא מסובך להשתחרר ממנה כשמבינים את זה.
המוח שלנו גורם לביצוע פעולות כגון חשיבה, תנועה, פעולה תקינה של אברי הגוף וכדומה, על ידי שליחת אותות חשמליים, דרך נוירונים שהם כמו שליחים הרצים ממקום למקום בגוף דרך מערכת העצבים ומעבירים את האותות והמסרים מהמוח.
תחשבו על המסלולים שהשליחים האלו עוברים בהם כמפת כבישים. יש פעולות אוטומטיות לחלוטין כגון נשימה, הליכה, פעילות הלב, המעיים, כל אלו נראים ככבישים ראשיים שהתנועה זורמת דרכם ללא עצירה, מאוד קשה לאדם להפסיק במודע את דפיקות הלב שלו או לגרום לעצמו בכוונה להתבלבל בהליכה ולמעוד.
עכשיו תחשבו על עצמכם בפעמים הראשונות שתרגלתם רכיבה על אופניים, שחייה, ניגון בכלי נגינה, לימוד שפה חדשה, כל אלו היו קשים ומבלבלים בהתחלה. פעולות אלו נראות כמו כבישים צדדיים ולא מוכרים, אבל מה קרה לאחר שהתמדתם? הפעולה שחזרה על עצמה שוב ושוב, הכניסה תנועה יום יומית של שליחים המשתמשים בדרכים החדשות, ולבסוף הדרך החדשה נהפכה לכביש ראשי שהתנועה זורמת בו באוטומט, והנה היום אתם נוהגים ברכב בלי לשים לב לפעולת הנהיגה.
אחרי שהבנו איך עובד מנגנון הדופמין במוח, ואיך נוצר הרגל חדש, אנו מבינים איך נוצרת התמכרות.
פעולה המייצרת עונג + פעולה החוזרת על עצמה הרבה פעמים = התמכרות
יש התמכרות טובה כגון לסדר את המיטה בבוקר, לצחצח שיניים, לסדר את הבית.
ויש התמכרות רעה כגון עישון, שתיית אלכוהול, הימורים, צפייה בפורנו ואכילת מזון מעובד וסוכר.
אז איך אנו נגמלים מהתמכרות בצורה פשוטה?
הדרך היחידה לעשות זאת היא דבר ראשון להבין ולהפנים את מה שקראתם כאן על הדרך בה נוצרת התמכרות, והדבר השני הוא על ידי חסימה של הכביש עם חומה מבטון.
מה הכוונה?
הכוונה שאותו הרגל שאתם רוצים להשתחרר ממנו, הוא בעצם כביש במוח שלכם בו נוסעים הנוירונים, ומעבירים מסרים מהמוח, זהו כביש שאתם סללתם והפכתם אותו לדרך מהירה ששליחי המוח נוסעים בה כל יום, והדרך היחידה להפסיק עם ההרגל זה לחסום את הכביש, ולתת לשליחי המוח להבין שלא קיימת יותר אפשרות להשתמש בדרך הזו.
במילים פשוטות – הדרך היחידה להיגמל מהתמכרות היא להפסיק איתה!
אין פתרון קסם, אין מטפל שיעשה את העבודה בשבילכם, זה רק אתם שתצטרכו להתמודד ולעשות זאת.
אז למה זה כל כך קשה? ואיך אפשר לעשות זאת בצורה קלה?
טוב, אז קשה להיגמל מהתמכרות, אמרנו למה.. בגלל שזהו הרגל אוטומט שמעורב בו דופמין שמייצר עונג.
וברגע שאנו מפסיקים, אותם שליחי מוח שרגילים להשתמש בכביש, מתחילים להפגין ולעשות מהומות, הם רוצים שיפתחו להם את הכביש חזרה, וההפגנות הן אלו שגורמות לסבל, הן נראות ונחוות בצורה של חרדות, תופעות גופניות כגון הרגשת שפעת, כאבי ראש, עצבנות, וכדומה..
אם אנו מבינים ובאמת מפנימים את הדברים האלו, אז הדרך להיגמל ולהתמודד אכן פשוטה, נכון מאתגרת, אבל פשוטה. אנו צריכים להתמיד, להיות עקשנים, לסרב בכל תוקף למאמצי השכנוע של אותם שליחים ולהמתין בסבלנות עד שהם יעזבו את המקום.
מה חשוב לדעת לאחר שמפסיקים עם הרגל התמכרותי?
חשוב לדעת, שכביש שנסלל תמיד יישאר במוח, אולי חסמתם אותו בחומת בטון, אך הוא עדין שם, מעלה אבק וקוצים, נסדק ומתיישן. זה נפלא! אך תזכרו שתמיד יהיה איזה שליח עם נוסטלגיה שיקפוץ לבקר וירצה לנסוע שוב בכביש הזה.
לאורך כל החיים יקפוץ לבקר החשק לסיגריה, למתוק, למין מזדמן, לאלכוהול.. אבל זה כבר לא באותה עוצמה, זה כבר לא שולט בכם, זהו יותר זיכרון מאשר משהו שיש בו נוכחות.
כל עוד תזכרו שהחשק הזה הוא מנגנון מכני במוח ואין בו שום דבר בעל ערך ואמתי עבורכם, אתם לא תחזרו להרגל ההתמכרות בחיים!
לסיכום:
שתפתי אתכם בהרבה מידע, אני מאוד מקווה שתחשבו לעומק על הדברים, שתצליחו להתבונן על החיים שלכם, על ההרגלים שלכם דרך המשקפיים האלו.
אם יש לכם הרגל מזיק ואתם רוצים ליווי, תמיכה בתהליך. אני אשמח לעזור.
כל מה שאני משתף מגיע מניסיון אישי שלי, הרבה למידה ואתגרים שהתמודדתי מולם, אני יודע עד כמה התהום של הייאוש והסבל גדולה, ועד כמה האתגר הזה נראה ענק – אבל אתם מסוגלים! אני אומר את זה בביטחון מוחלט, בידיעה מוחלטת שאתם מסוגלים ואתם תנצחו כל אתגר שאתם מציבים לעצמכם!
באהבה ממני בועז זכריה סינמון.
תוכלו ליצור עמי קשר דרך ווצאפ במספר 0549070483 או במייל boazzechria@gmail.com
או דרך פרטי יצירת הקשר שבדף הבית.
לפרטים אודות תוכנית הליווי האינטנסיבית שלי מהתמכרות אל החופש, כנסו לכאן.
Comments